teisipäev, 2. detsember 2014

2. detsember: Mahlane ja rikkalik jõulukook

Olen teiega jaganud piparkookide ja jõuluküpsiste retsepte. Isegi pühadeaega paslike muffinite retsept on siit läbi käinud. Nüüd on aeg aga rikkaliku jõulukoogi käes. "Koogi võib valmis teha 4-6 nädalat enne jõule. Selle aja jooksul torkige kooki nõelaga ja tõstke lusikaga peale 30-45 ml (2-3 sl) brändit." Praegu on jõuludeni 3 nädalat, aga kooki võite ikka küpsetada.

Koostisained
  • 225 g sultana rosinaid
  • 225 g korinte
  • 225 g rosinaid
  • 115 g hakitud kivideta musti ploome
  • 50 g poolitatud suhkurdatud kirsse
  • 50 g tsitrusviljade koorte hakitud sukaadi
  • 45 ml (3 sl) brändit või šerrit
  • 225 g jahu
  • soola
  • 2,5 ml (1/2 tl) riivitud muskaatpähklit
  • 2,5 ml (1/2 l) jahvatatud kaneeli
  • 15 ml (1 sl) kakaopulbrit
  • 225 g võid
  • 225 g pruuni suhkrut
  • 4 suurt muna
  • 1 apelsini või sidruni peeneksriivitud koor
  • 50 g jahvatatud mandleid
  • 50 g hakitud mandleid

Kaunistamiseks
  • 60 ml (4 sl) aprikoosimoosi
  • 25 cm läbimõõduga ümmargune koogialus
  • 450 g martsipani
  • 450 g valget pumatikatet
  • 225 g munavalgeglasuuri
  • 1 1/2 m kaunistuslinti

1. Päev enne koogi küpsetamist pange kõik kuivatatud puuviljad likku brändisse või šerrisse, katke nõu toidukilega ja jätke üle öö seisma. Määrige võiga 20 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm ja vooderdage see kahekordse küpsetuspaberiga.

2. Järgmisel päeval kuumutage ahi 175 kraadini C. Sõeluge kaussi jahu, sool, vürtsid ja kakaopulber. Vahustage või suhkruga, kuni segu on hele ja kohev, ning kloppige vähehaaval juurde munad. Lõpuks segage sisse apelsini- või sidrunikoor, jahvatatud ning hakitud mandlid, kuivatatud puuviljad (koos vähese vedelikuga) ja jahusegu.

3. Tõstke segu ettevalmistatud koogivormi, siluge pealt tasaseks ja koputage õrnalt vastu vormi külgi, et segu vajuks alla ja õhumullid kaoksid. Küpsetage 3 tundi või kuni koogi keskele torgatud peen varras jääb välja tõmmates puhtaks. Tõstke koogivorm jahutusrestile ja jätke tunniks ajaks jahtuma. Siis lööge kook ettevaatlikult restile välja, kuid jätke paber peale, sest see aitab hoida kooki niiskena. Kui kook on jahtunud, mähkige see tihedalt fooliumisse ja säilitage jahedas kohas.

4. Soojendage aprikoosimoosi ja suruge sõelast läbi, et valmistada glasuuri. Võtke koogilt paber pealt ära ja tõstke kook koogialusele ning pintseldage üle kuuma aprikoosiglasuuriga. Pange koogile peale üks kiht martsipani ja siis kiht pumatikatet. Pigistage munavalgeglasuuri koogi ümber alusele. Siduge lint ümber.

5. Rullige lahti pumatikatte ülejäägid ja vajutage lõikevormiga välja 12 väikest lehekest. Vormige küpsisevormi abil kelluke ja puistake see üle läbisõelutud glasuursuhkruga. Veeretage 36 väikest munakest iileksimarjadeks. Jätke küpsetuspaberile 24 tunniks kuivama. Kaunistage kook lehtede, marjade ja kellukesega, kattes need vähese munavalgeglasuuriga. 

Retsept pärit Sue Maggsi raamatust "Jõulutoidud. 50 retsepti jõuluajaks". Mina olen kooki tehes ka martsipani ja pumatikatte ise teinud. Samas raamatus on mõlema jaoks retsept ilusti olemas. Kui aga kaunistamisega üldse ei viitsi jännata, siis pole ka hullu midagi. Netis on küllalt pilte jõulukookidest, mis lihtsalt moosiga "läikima löödud" ja millele siis pael ümber seotud. Polegi alati igasuguseid masse vaja koogile pähe toppida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar