kolmapäev, 11. detsember 2013

11. detsember: piparkoogid

Eelmise aasta piparkoogid
Kui jõulumuusika mängima pandud, siis võib pühade-eelsete toimetustega alata. Pole midagi paremat kui enda küpsetatud piparkoogid. Kujundite lõikamine on juba ise lõbus, aga nende kaunistamine on veelgi lõbusam. Antud retsepti järgi on meie pere juba mitu aastat piparkooke teinud.

  • 2 dl heledat siirupit
  • 2 dl peensuhkrut
  • 200 g võid või margariini 
  • 1 suur muna 
  • 2 tl jahvatatud nelki 
  • 1 tl jahvatatud ingverit 
  • 1 tl kaneeli 
  • u. 8 dl jahu 
  • 1 tl soodat 

Sulata või suhkru ja siirupiga ning jahuta. Lisa muna. Lahusta sooda väheses vees ning lisa segule koos maitseainetega. Lisa juurde jahu. Sega taigen ning lase üleöö seista. Rulli õhukeseks kihiks ning lõika välja soovitud kujutised. Küpseta 200° C kuumuses u. 8 minutit. 

Heleda siirupi asemel võib kasutada ka tumedat, samuti võib vabalt kasutada pruuni suhkrut. Mul on taigen tavaliselt seisnud rohkem kui üleöö, aga see pole tegelikult väga oluline. Antud kogusest tuleb kuskil 150 piparkooki, kuid ma ei ole neid kunagi üle lugenud. Väiksemate vormidega tuleb muidugi rohkem. Eelmisel aastal tegin 2 portsu ja meil oli nende ära söömisega raskusi :D

2 kommentaari:

  1. Ma nüüd mõtlen, kas katsetada sinu retsepti või minna lihtsama vastupanu teed ja osta poest valmis tainas :D Ja ma olen Tallinna eluga hädas. Eelmine aasta käisin toiduvärvi glasuuri jaoks otsimas ning sellist asja lihtsalt ei leidu poes. Homme lähen jälle otsima.

    VastaKustuta
  2. Ära liiga kauaks mõtlema jää :D Ma arvan, et toiduvärvi peaks Suhkrukunstis küll olema. Mustamäe tee 5C (sisenemine Mehaanika tänavalt). Lahtioleku ajad: E-R 10:00-17:30
    L 10:00-15:00
    Kui tee sinna liiga keeruline, siis vaata, äkki on mõnes poes värvilist tuhksuhkrut :)

    VastaKustuta