teisipäev, 10. detsember 2013

10. detsember: Yuletide carols being sung by a choir ehk 10 omamoodi jõululaulu

Jõulumuusikaga on mingitmoodi kursis kõik. Kes teab Püha Ööd, kes oskab Jingle Bell Rocki laulda. On teada-tuntud lood, mida peaaegu iga inimene mainida oskab, näiteks Last Christmas või All I Want For Christmas Is You. Eks need ole ka ära leierdatud ning leierdatakse igal aastal uuesti. Seega otsustasingi, et paneks kirja mõned mitte nii tuntud jõululaulud. Võib juhtuda, et nii mõnigi blogikülastaja polegi neid varem kuulnud.

Post-pungilikud jõulud kokku klopsitud kasutamata riffidest. Niimoodi võiks ju selle loo kokku võtta, aga see ei jäta just head muljet, olgugi et tegu ongi just sellise looga. Mõne kriitiku arvates on see üks parimaid jõuluteemalisi poplaule ja neil võib isegi õigus olla. Tegu ju ikkagi üsna kaasakiskuva ja rõõmsa palaga. 

Ärge muretsege, kui te ei tea, kes on Darlene Love. Küll aga teate te filmi, mille soundtrackilt see konkreetne lugu pärit on. (Selleks filmiks on vana hea Üksinda Kodus 2.) Kui loo lindistamiseks on peale laulja kaasatud veel 18 muusikut, nende hulgas ka Clarence Clemons, siis peab see olema vägev. Hoiatan, antud lugu võib kummitama jääda.

Midagi uuemat siis härra Bublé paari aasta taguselt jõulualbumilt. Aisakellad, jõuluteemalised laulusõnad, põhimõtteliselt armastuslaul - ühesõnaga kõik elemendid, mida ühelt korralikult tänapäevaselt jõululaulult oodatakse. Tegu on ühe tõeliselt armsa looga ning võib öelda, et see on Michael Bublé oma tuntud headuses. 

Hoogne ja kaasakiskuv jõululaul, mille jooksul saame teada, mida jõulud Stevie'le tähendavad. Või siis, tegelikult loo autoritele, aga see pole tähtis. Seda lugu on muuhulgas laulnud ka Hanson ja Darlene Love, sest see lihtsalt on selline lugu, mida kõik laulda tahavad. Ausõna, te hakkate ise ka mingil hetkel kaasa laulma. Stevie Wonderi fännid aga võivad soetada endale terve albumi

Beebiootel Clarkson andis oma jõulualbumi välja selle aasta oktoobris. Albumil on mitu originaallugu, 4 Carats nende seas. See on põhimõtteliselt kiri jõuluvanale nagu Santa Baby, kuid Kelly tahab ainult kalliskive, olgu nende kasukatega kuidas on. Lõbusaid ja natuke ulakaid jõululaule ei saa kunagi liiga palju olla ;) 

Blake Sheltoni jõulualbum on just selline, millist ühelt kantrilauljalt oodata võib. Choo Choo Train on tõeliselt lahe kantrilugu ja ka tõeliselt lahe jõululugu. Saaniga jõuluvana on ajalugu, nüüd sõidab jõuluvana oma isikliku rongiga. Ja mis viga rongiga sõita, kui selline kaasakiskuv kantrilugu kõrvus kajab. Muide, albumil teevad kaasa ka Kelly Clarkson ja Michael Bublé, nii et kõik on alati kuidagi omavahel seotud. 

Ka järgmine lugu tuleb kantrilauljalt, kuid lugu ise pole enam sugugi nii kantri. See aga ei tähenda sugugi, et tegu oleks halva looga, lausa vastupidi. Keegi poleks osanud 80ndatel arvata, et sellest saab üks uuema aja põhilisi jõululaule, mida mängitakse ookeani taga raadiotes kindlasti ka tänavu. Võimalik, et mängitakse ka ühe teise Barbra versiooni. 

Kui te arvasite, et nüüd on kantriga kõik, siis te eksisite. Taas üks kaasakiskuv pala, mille järgi võib isegi jalga keerutada. Seda muidugi juhul, kui te näete välja nagu kauboi ;) Usute või ei, aga Beyond the Season oli 1992. aastal enim müünud pühadealbum. Selliste lugude puhul pole see muidugi mingi ime. 

Lugu kuulates võib tunduda uskumatu, et see liigitub jõulumuusika alla, aga nii see on. Pealegi, kõik jõululaulud ei peagi ühesugused olema. Erinevus rikastab ja muud jutud. Mariachi ja jõulude kooslus töötab väga hästi. Lausa nii hästi, et ma sooviks tervet albumit selles stiilis. Või siis vähemalt EP-d. 

Eelmisel aastal tutvustasin teile üht lugu EP-lt Oh Blue Christmas, nii ka sel aastal. A Fine Frenzy jõululaulud on natuke teistmoodi, ausad ja valusad. Samas säilib see jõulutunne või - meeleolu. Omamoodi asjad on alati ilusad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar