neljapäev, 21. august 2014

10 John Cusacki filmi ehk enesepiinamise kõrgem pilotaaž

Mõni aeg tagasi tegin ma midagi üpriski eriskummalist ja vaatasin ära peaaegu kõik filmid, milles on mänginud selline tore näitleja nagu John Cusack. Ma võin ausalt öelda, et ma sain Cusacki üledoosi ning filmide vaatamise ja selle postituse tegemise vahel jõudis palju vett merre voolata. Ma ei soovita sellist lollust mitte kellelegi, aga kui te soovite sama teha, siis laske käia. Ise teate, millega riskite.

Päris raske oli välja valida kümmet filmi, mida siis nö soovitada, aga ma sain sellega siiski hakkama. Avastasin aga peale nimekirja valmimist, et mingil imelikult põhjusel on välja jäänud The Grifters. Nojah siis, vaadake seda siis nimekirjaväliselt ;) Samas on ka mitu head filmi, kus John Cusackil on üsna väike roll, nagu The Thin Red Line või siis Map of the Human Heart, milles on ta ekraanil ikka väga lühikest aega. Välja jätsin ka oma guilty pleasure'i The Raven... peakski seda millalgi uuesti vaatama. Nüüd aga võitegi nimekirja uurima hakata, kui te seda juba teinud pole.

10. The Road to Wellville
Täiesti absurdne lugu ühest sanatooriumist ja hommikusöögihelvestest. Sellist janti vaadates on raske tõsiseks jääda, nii mõnigi stseen on puhas kuld. Kui siis aga meelde tuleb, et päris kõik ei olegi väljamõeldis ja Dr. Kellogg päriselt ka olemas oli ning sanatooriumiga seotud, siis muutub asi kuidagi isegi veel naljakamaks. Kui te nüüd esimest lauset ja Dr. Kelloggit kokku ei pane, siis pole te ilmselt kunagi maisihelbeid söönud ega poes käinud.
Kui sulle see film meeldis: Sulle võib meeldida ka näiteks Hot Tub Time Machine, mis on küll kõvasti teistsugune, aga sama absurdne.

9. Adult World
Peategelane Amy (Emma Roberts) on enda arvates väga hea luuletaja, aga seda arvamust ei paista keegi jagavat. Cusacki tegelases näeb ta oma mentorit, olgugi et mees on üks paras sitapea. Pean mainima, et sitapea mängimine tuleb härra Cusackil päris hästi välja. Päris komöödiaks Adult World'i pidada ei saa, kuigi just sellena filmi reklaamitakse. Jah, naljakaid kohti on, võtame kasvõi tagaajamisstseeni tandem jalgrattal või purjus Amy oma "mentorit" võrgutamas.

8. Igor
Teate ju küll, et (tihti hullude) teadlaste küürakad assistendid on Igorid. Seda ka antud filmis, kuid siin saab Igor ise võimaluse särada. Pealegi on ta oma isandast ka parem leiutaja. Animafilmi pildikeel on sarnane Tim Burtoni omale, seega Burtoni fännidele peaks see päris hästi peale minema. Peale John Cusacki on tegelastele hääle andnud veel sellised tuntud nimed nagu Steve Buscemi, Eddie Izzard ja John Cleese.
Kui sulle film meeldis: Võib-olla meeldib sulle ka vana hea muusikaline joonisfilm Anastasia.

7. Martian Child
Ulmekirjanik David Gordon (Cusack) pidi oma naisega lapse adopteerima, siis aga jäi ta leseks. Nüüd pakutakse talle võimalust pakkuda kodu poisile, kes arvab end olevat Marsilt. Tundub, nagu tegu oleks täiusliku sobivusega. Koos aga tuleb neil nii mõndagi ületada, sest ikka veel leinava mehe ja antisotsiaalse poisi sobivuses pole kindlad ei ametnikud ega mehe tuttavad. Tunnistan, et film suutis pisara välja kiskuda ka minugususe kalgi inimese silmast, nii et teid on hoiatatud.
Kui sulle see film meeldis: Vaata ka natuke tumedamates toonides Grace Is Gone'i.

6. Better Off Dead
Mida teeksid sina siis, kui su tüdruksõber su maha jätab? Lane Myer arvab, et kõige etem on end ära tappa. Kahjuks või õnneks ei taha see tal õnnestuda, nii et tal ei jäägi muud üle kui üritada tüdruk tagasi saada. Selle käigus saab ta tuttavaks uue tüdrukuga ning ülejäänu on ajalugu. See film on põhjuseks, miks inimesed John Cusackilt 2 dollarit küsivad. Minu lemmikstseeniks on aga see.
Kui sulle see film meeldis: 80ndatest on neid Cusacki filme võtta küll, näiteks hitt Say Anything... või täiesti absurdne, kohati lausa paroodiahõnguline, Hot Pursuit.

5. Midnight in the Garden of Good and Evil
Film, mis põhineb raamatul, mis põhineb päriselul. Võib-olla meeldib see film mulle värvikate tegelaste Minerva ja Chablis Deveau pärast. Samas võib vabalt olla, et põnev kohtuasi on piisav põhjus, miks mulle see film meeldib.
Kui sulle see film meeldis: Soovitan vaadata City Hall'i või sama põnevat True Colors'it.

4. Grosse Pointe Blank
No olgem ausad, palgamõrvari minek keskkooli kokkutulekule on alus heale filmile. Eriti tore on see, et keegi ei usu teda, kui ta neile ausalt ütleb, et palgamõrvar on. Võrdses koguses huumorit ja vägivalda ning superhea soundtrack teevad sellest ühe mõnusa filmi, mida võib vabalt üha uuesti ja uuesti vaadata.
Kui sulle see film meeldis: Heida pilk peale filmile War, Inc., mida peetakse ka Grosse Pointe Blank'i mitteametlikuks järjeks.

3. Eight Men Out
Spordidraama, mis põhineb tõestisündinud lool. Kui pesapallimängijatele ikka piisavalt ei maksta, siis leiavad nad mõne muu viisi, kuidas rohkem raha teenida. Isegi, kui selleks viisiks on meelega kaotamine. Film on kaasakiskuv ja vaataja tunneb meestele kaasa, olgugi et nad on ise oma õnnetuses süüdi. Pildikeel on lummav ning isegi pallimäng tundub loomulik. Pole mingi ime, et nii mõnigi seda parimaks pesapallifilmiks peab.
Kui sulle see film meeldis: Raske on leida soovitust, sest spordifilme Cusacki arsenalis rohkem pole. Võib-olla läheks sulle peale The Jack Bull, kus Cusacki tegelane taas õiglust nõuab, küll aga selle eest kallimat hinda maksma peab.

2. High Fidelity
Mida teha siis, kui sind taas kord maha jäetakse? Eks ikka järjestada oma lahkuminekute Top 5 ja uurida, miks kõik suhted lörri läinud on. Täiesti tavaline tegevus ju. Veel üks film, mille soundtrack on ikka päris hea. Olgem ausad, kui peategelane omab plaadipoodi, siis peab taustal hea muusika mängima. Kõige toredam kogu linateose juures on aga see, et sellised inimesed on päriselt olemas. Alati filme vaadates sellist tunnet ei teki. 
Kui sulle see film meeldis: Vaata Serendipity't. See pole küll päris see, aga väikseid sarnasusi on.

1. Identity
Kui midagi vältida, siis selleks on vana hea motell pärapõrgus. Oleme neid näinud filmides küll ja küll. 10 võõrast saabuvad tormisel ööl ühte sellisesse motelli ning üllataval kombel hakatakse neid ükshaaval maha nottima. Kõik hakkavad kõiki kahtlustama nagu sellisel puhul ikka. Kõige loogilisem kahtlusalune pole süüdi ning lõpetab ka ise surnuna. Ka see on üsna tavaline. Kõike seda on üsna põnev jälgida, olgugi et nii mõnigi kord on aimatav, mis juhtuma hakkab. Kirss tordil on aga filmi lõpp. 
Kui sulle see film meeldis: Soovitan vaadata ka filmi 1408, kus ei notita küll inimesi ükshaaval maha, aga põnev on vaadata ikkagi.

4 kommentaari:

  1. Ulallalaaa... Ma tahan nüüd 2. ja 4. vaadata, kuigi 2. tundub olevat nagu see uus "What´s your number" või siis vastupidi.

    VastaKustuta
  2. Usu mind, High Fidelity pole üldse nagu What's Your Number.

    VastaKustuta
  3. Alguses oli enda arvates ka huvitav, aga siis hakkas tunduma, et olen veidi kiiksuga... aga pooleli ka enam jätta ei saanud.

    VastaKustuta