kolmapäev, 27. mai 2009

donward spiral

Ma ütlen, et kõik on läinud allamäge. Ma ei mõtle niisama, et kõik, vaid ma räägin täpsemalt koolist. Lihtsalt jube on mõelda, et õpilastel lubatakse kõike teha ning neid ei saa karistada. Selline mulje jääb, et kuidagi on ära kadunud õiguste ja kohustuste seast see kohustuste osa. Tundub, et praegu on järele jäänud ainult õigused ja õigused. Ka siis, kui tegelikult tuleks neist tüütutest jobukakkudest inimesed kasvatada.

Jutt pole sellest, et meie haridussüsteem lonkab. Seda teavad kõik nagunii. Jutt on sellest, et koolisisene kord lonkab.

Meil olid küll algkoolis korrapidajad. Korrapidaja pesi tahvli puhtaks ja pühkis põrandalt suurema sodi kokku. Igaüks pidi oma tooli loomulikult ise laua peale tõstma. Korrastatud klass anti majandusjuhatajale üle. Nüüd aga ei suuda ükski õpilane oma tooli laua peale tõsta. Tahvli teeb puhtaks õpetaja või siis mitte keegi. Alles järgmisel päeval pühitakse see üle, et uusi asju sinna kirjutada. Isegi meie täiskasvanute gümnaasiumis suudab mõni õpilane tahvli puhtaks pesta.

Loomulikult on teine asi see, et oma haisvad kehalise kasvatuse riided jäetakse riietehoidu. Heal juhul viiakse need koju veerandi lõpus. Halvemal juhul alles suvevaheaja tulles. Kõige halvemal juhul jäävadki need kooli. Alles eile olid ühe klassi nurgas suusad. Mida küll kevadel suuskadega teha? Jääb mulje, et varsti hakkab lund sadama.

Kõige toredam on see, et nad ei oska isegi vett lasta. Tegelikult ma arvan, et nad lihtsalt ei viitsi ega taha seda teha. Laste arvates on vist siis naljakas, kui vetsukabiini uks seest veel kinni panna ja siis ise alt välja roomata. Nii tore on ju, kui kõik haiseb ja keegi vett tõmbama minna ei saa, sest uks on kinni. See on ju nii lahe! Jobud! Tegelikult pole see veel kõige hullem. Kui mõni oma junni kabiiniuksele laiali lükkab, on nende arvates veelgi naljakam. Karistada neid loomulikult ei saa, sest see on ju õpilase ahistamine.

Selline tunne on, et kuskil peaks keegi mingeid distsipiliinilaagreid korraldama. Arusaadav on ju see, et kodus sellist asja sisendatud ei ole ning kool ei saa tegelikult midagi teha.

2 kommentaari:

  1. yeesh... fun...
    päh-päh!

    VastaKustuta
  2. Lõpuks tahaks lihtsalt nurka pugeda, hullunult kihistades õpikuid pisikesteks tükikesteks kiskuda ning siirduda mingisugusesse world of makebelief'i.

    Sest enam ei suuda vaadata.

    Mul keskkoolis... 7-8 klassi poisid harratasid kolmanda korruse tualettruumide akendest sealt alt mööduval teel kõndijatele pähe sülitamist. Rõivistus asuvatele kappidele joonistati regulaarselt mehe suguelundeid ja boksidesse (kõigile kappe ei jagunud) kuseti vist niisama, lebra oli üleval.

    Kaunid mälestused.

    Hakka või praegu raha korjama, et oma tulevane laps panna mingisse elitaarsesse erakooli kuskil Inglismaal, kus koolivormiks on maani seelik ja õpetajannadel on krunnid peas.

    Ehk on tsipa parem olukord.

    VastaKustuta