kolmapäev, 18. detsember 2013

18. detsember: 10 jõulufilmi ehk Yippee-ki-yay, motherfucker!

Kui jõulutoimetuste kõrvalt aega üle jääb, tasub vaadata mõnd toredat pühadeteemalist filmi. Neid on ju tegelikult lademetes, aga kõiki ei jõua keegi vaadata. Panin kirja 10 filmi, et teie koormat natuke kergendada. 10 seast on valikut oluliselt lihtsam teha kui näiteks 100 seast ;)

Ärge tulge mulle ütlema, et tegu pole jõulufilmiga. Tegevus leiab aset jõulude paiku. Juba avastseenis näeme jõulutulesid (ja paljast ihu) ning üht peategelast saame näha jõulukuuskede müügiplatsil. (Kuigi seal toimub kuuseäri asemel narkoäri.) Samuti leiab vägev võitlus lõpus aset tuledesäras maja ees. Kõige lahedam on aga Riggsi jõulukink Murtaugh'le. Muide, proua Murtaugh'd mängib meile juba tuttav Darlene Love.

Pühadeteemalistes filmides peavad pered alati olema natuke düsfunktsionaalsed, nii ka selles filmis. Siin on olemas absoluutselt kõik klišeed alkoholismist perevägivalla ja sureva isani välja. Isa, kes oma naise ja lapsed 20 aastat tagasi maha jättis, tahab nüüd jõulud oma perega veeta. Kõik laheneb kuidagi sujuvalt, inimesed näevad inimeste moodi välja ning miski pole liiga roosamanna. Üks lõbus fakt ka siia lõppu: filmis mängivad teiste hulgas Edward Fitzgerald Burns ja Caitlin FitzGerald.

Hallmark kanali jõulufilm aastast 2004. Kui otsite kerget meelelahutust, siis see film on teile. Jõuluvana täidab kõik soovid, vahel lihtsalt väikese hilinemisega. Antud juhul läks aega 20 aastat. Kujutage ette, et teie ukse taha ilmub täiesti võõras mees ja teatab, et ta on teie poiss-sõber nendeks jõuludeks (vajadusel kauemgi). Kas te kutsuksite ta sisse või kutsuks talle hoopis politsei?

Punase ninaga põhjapõdra lugu teavad tänapäeval vist kõik. Vähemalt laul peaks kõigile tuttav olema. Tegu on toreda nukufilmiga, mis meeldib nii väikestele kui suurtele. Samas, see ei pruugi tegelikult lastele kahjuks väga peale minna, sest nad on harjunud eesti keeles rääkivate tegelastega. Küll aga on kõik tegelased väga armsad, eriti põhjapõdrad. Neil on hästi armsad suured silmad, mis ei jäta kedagi külmaks. Isegi suur ja kole koll on omamoodi armas, nii et midagi hirmutavat pole.

Teate küll seda rohelist elukat, kellele jõulud ei meeldi. Grinchi mängib ei keegi muu kui Jim Carrey, kes on rohelise näoga vist harjunud. (Maski mäletab keegi?)  Grinch on aastaid üksi elanud ja temast on saanud linnalegend. Cindy Lou meelitab ta aga teiste sekka, kus tema üle jälle nalja tehakse. Igatahes üritab pahane Grinch seepeale jõulud varastada, aga kõik ei lähe plaanipäraselt. Lõpus peab ka roheline erak tunnistama, et talle need pühad tegelikult meeldivad.

Muidugi võib seda muusikalist nukufilmi Halloweeni ajal vaadata, aga samahästi sobib see jõuludega. Kui Jack Skellington kogemata avastab, et on olemas sellised huvitavad pühad nagu jõulud, otsustab ta ise neid korraldada ja jõuluvanaks hakata. Temast saab küll Sandy Claws, kes viib lastele eriskummalisi ja lausa hirmutavaid kinke. Ta tahab küll head, aga tal tuleb Halloween lihtsalt paremini välja. Mis te arvate, kas jõuluvanal õnnestub armastatud pühad päästa?

Piiskop Brougham palub taevalikku abi seoses katedraali rahastamisega ning ingel Dudley näol on ta selle justkui saanud. Kui aga hakkab talle tunduma, et ingel liiga palju aega tema naisega veedab, läheb tal kops üle maksa. Kuna isegi rikas lesk raha lubab, siis arvabki vaimulik, et inglil on aeg lahkuda. See, kas Dudley temaga nõustub, selgub juba filmi vaadates. Paluks isegi taevalikku abi, kui Cary Granti sugune ingel nõu andma saadetaks. 

Kuigi filmi liigitatakse õudukate alla, siis ei ole see seda minu meelest sugugi. Jah, mõned stseenid on üsnagi vägivaldsed, aga midagi õudset siin küll ei ole. Mogwaid on tegelikult ju väga armsad, kui sa vaid kolme reeglit järgid. Gizmost nunnumat olevust annab otsida ja teisedki on armsad, kui neid peale südaööd ei söödeta. Peale südaöist einet kisubki asi hapuks ning varsti tuleb terve linn ulakate ja vägivaldsete elukate käest päästa. 

Klassikaks saanud jõulufilm, mida näeme igal aastal telekast. Kuidagi õnnestub McCallisteridel reisile minnes oma noorim poeg koju unustada. Sellise trikiga aasta emaks või isaks vast ei saa. Alguses meeldib Kevinilie üksi kodus olla, sest tal ongi oma perest kopp ees. Kahjuks pole tal pikka pidu, sest ta peab oma kodu käpardlike murdvaraste eest kaitsma. Vabalt võite vaadata filmi järge, mille tegevus toimub Kevinile võõras linnas. Mööndustega on lubatud ka kolmas film, aga neljandast hoidke parem heaga eemale. Muide, selle filmi režissööriks on Chris Columbus, kes juhtumisi kirjutas stsenaariumi nimekirja eelmisele filmile ;)

Tunnistage, et te nägite seda ette. On ainult üks mees, kes pühade ajal jõuluvanast ägedam, ja see on John McClane. Kuigi film tuli välja juulikuus, siis on see tõeline jõulufilm. Jõulupidu, kõrghoone, terroriste teesklevad lihtlabased vargad, tüütud ajakirjanikud, sõõrikutega politseinikud ja muu jõulude juurde kuuluv. Nojah, selle kõige kõrval tunduvad verivorstid ja kallid sugulased jube igavad, aga kõigi pühad ei saagi ühtemoodi huvitavad ja actionit täis olla. Seega tulebki oma ellu põnevust just sellise linateosega lisada.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar